Systemische Werkplaats
De basis van wie we zijn, hoe wij onszelf zien en gedragen wordt voornamelijk gevormd door onze wortels: onze ouders en ons familiesysteem. Ook ons geboorteland of onze cultuur zijn belangrijke etnische wortels. Naarmate we opgroeien, gaan we deel uitmaken van steeds meer sociale systemen. We gaan naar school, we gaan deel uitmaken van een team, een geloofsgemeenschap, een vriendenkring, gaan werken in een bedrijf of organisatie. Al die systemen beïnvloeden ons; veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden namelijk hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. Deze onbewuste patronen kunnen ons zowel versterken als verzwakken en herhalen zich in de nieuwe systemen waar we als volwassene in terechtkomen. Denk aan je relaties of op het werk.
Ieder systeem functioneert volgens bepaalde wetmatigheden. Deze werken onzichtbaar en onbewust. Verstoringen in de systemische wetmatigheden, met name in die van ons familiesysteem, kunnen ons als het ware ‘ontwortelen’. Het effect is dat het ons gaandeweg ons leven kan gaan opbreken en dat we vastlopen. ...
Vanuit een systemische blik en met het gebruik van familieopstellingen, onderdeel van systemisch werken, kun je deze onbewuste dynamieken en de daarbij behorende patronen, symptomen en verborgen mechanismen weer in beeld krijgen. Het brengt het onbewuste meer in de bewustwording waardoor het hanteerbaarder wordt. Het kan daarmee heel zinvol zijn en een mooie ondersteuning vormen voor je persoonlijke en professionele groei. Met name bij complexe of hardnekkige vraagstukken waarbij patronen soms lastig te doorbreken zijn.
Familieopstellingen
Een familieopstelling, onderdeel van systemisch werken, geeft inzicht in het ontstaan van patronen, de bron van dilemma’s en terugkerende thema’s in je leven. Een opstelling is een middel om onbewuste, belemmerende en vaak onzichtbare patronen aan het licht te brengen. Het kan wat dat betreft een ware eye-opener voor je zijn, maar wat kan je nou precies verwachten?
Tijdens een familieopstelling in onze 'Systemische Werkplaats’ breng je een vraag in die voor jou van belang is. Samen verkennen we de vraag, maken we ‘m scherp en kijken we naar wat er geleerd mag worden. Als de vraag helder is, kies je representanten gerelateerd aan je vraagstuk, bijvoorbeeld je vader, je moeder, broer of zus, je passie, zoektocht, werk en uiteindelijk iemand voor jezelf. Wanneer je deze representanten aandachtig een plek in de ruimte geeft, wordt ineens helder welke dynamieken zich tussen hen afspelen. Wonderlijk is dat de representanten zich vaak net zo voelen als degenen die ze vertegenwoordigen. Als de opstelling zich verder ontvouwt, wordt ook vaak helder welke patronen te doorzien en te ontrafelen zijn en welke beweging helend werkt.
Welke vraagstukken kun je inbrengen voor een familieopstelling?
- Werk gerelateerde vraagstukken zoals steeds terugkerend ‘gedoe’ op je werk, conflicten met leidinggevenden of collega’s , moeite met werk behouden of vinden, of problemen in je eigen onderneming
- Op het gebied van liefdesrelaties kan je vraag gaan over moeite met een partner vinden, steeds partners aantrekken die niet goed voor je zijn, angst voor verlating of verbinding, of relatieproblemen
- Vraagstukken rondom gezondheid zoals onverklaarbare fysieke klachten
- Andere voorbeelden zijn depressieve gevoelens of somberheid, moeite met grenzen, te veel of te weinig verantwoordelijkheid nemen, grote gevoeligheid of veel in je hoofd zitten, je niet gezien voelen of het gevoel hebben dat je ergens niet bij hoort of dat je vastzit
- En natuurlijk kunnen vragen óók over familie gaan: moeizame relatie met ouders, gedoe met broers en zussen… noem maar op.
De Systemische Werkplaats
Ben je nieuwsgierig en wil je onderzoeken wat onze systemische blik en familie-opstellingen voor jou of je organisatie kan betekenen? Wil jij meer inzicht in een steeds herhalend, dieperliggend patroon of vraagstuk in je werk of privé? Maak dan kennis met onze ‘systemische werkplaats’ in Coachhuis Utrecht. We bieden plek voor zowel vraaginbrengers als representanten.
Een werkplaats is de plaats waar een specifiek ambacht of vak wordt uitgeoefend. Op een dergelijke manier kijken we ook naar het systemisch werken Het woord werkplaats zelf wordt meestal gebruikt voor een plek waar ambachtelijk wordt gewerkt,....
Geplande werkplaatssessies:
- Donderdag 24 oktober 2024
- Maandag 18 november 2024
- Zondag 15 december 2024
- Vrijdag 10 januari 2025
- Woensdag 19 februari 2025
- Vrijdag 28 maart 2025
- Donderdag 17 april 2025
- Woensdag 07 mei 2025
- Vrijdag 13 juni 2025
- Woensdag 02 juli 2025
Tijden:
Inloop van 18:30u met koffie en thee. Om 18:45u starten we met een check-in en een korte meditatieoefening. Tussen 19:00u - 22:00u werken we met familieopstellingen waarbij het vraagstuk van de vraaginbrengers leidend zal zijn.
Locatie persoonlijke werkplaats sessies:
Het Coachhuis, Nieuwegracht 29 - 3512 LD Utrecht
Investering:
De investering bedraagt €150,- voor de vraaginbrenger en €40,- voor de representant, dat is inclusief btw, koffie, thee, intake vooraf voor de vraaginbrenger en onze vakkundige begeleiding.
In-company
Je kunt ons ook boeken voor op maat gemaakte in-company werkplaats sessies waarbij we vraagstukken van medewerkers en teams onderzoeken vanuit eveneens een systemische blik. Laat vastgelopen situaties weer in beweging komen, onderzoek vragen en bereik diepgaande inzichten met een systemische werkplaatssessie, een organisatieopstelling of een systemische (team-) coaching.
Het systemisch perspectief belicht welke onbewuste patronen en dynamieken ervoor zorgen dat het niet loopt zoals het zou moeten lopen en biedt een nieuwe beweging, wanneer organisaties en teams vastlopen. Het brengt:
- Verbinding in soms vastgelopen situaties
- Creëert ruimte voor samenhang, beweging
- Een diepere blik onder de waterlijn
- Zicht op terugkerende patronen die oorsprong hebben in de organisatie of teamgeschiedenis of in een ‘systemische disbalans’ van de organisatie
- Andere oplossingen
Aan welke vraagstukken & onderstromen binnen organisatiesystemen valt te denken?
- Een fusie/reorganisatie van de afdeling of het bedrijf leidt tot problemen
- Er is veel onverklaarde angst of weerstand, negatief gevoelde sfeer
- Bepaalde gedragingen zijn niet meer gewenst, maar blijven onwrikbaar
- Er is constante rol- of taakonduidelijkheid
- Een manager/leidinggevende vindt zijn/haar plek in de organisatie niet
Hoe werken wij:
Wij werken op maat, vanuit respectvolle aandacht voor jou, je organisatie of teamvraagstuk, met de ontmoeting als belangrijkste leerlandschap. Praktisch, ervaringsgericht met ruimte voor follow-up. We bieden een mogelijkheid en plek om nieuwe keuzes te maken, gedrag aan te leren en beoefenen; vandaar de ambachtelijke naam ‘Systemische werkplaats’.
Weet je van harte welkom,
Olga Nieuwenhuizen en Paul de Bruin
"Een ontmoeting komt van twee kanten, wat jij en ik in elkaar wakker roepen, is het veld van leren".